fredag den 27. maj 2016

Stort internationalt kræftforsøg bruger hård træning som medicin

Adskillige studier verden over – også i Danmark - har de seneste år vist, at fysisk træning forbedrer kræftpatienters liv.

Nu sætter syv lande gang i et stort, internationalt træningsprojekt - kaldet ’Interval’ - for 900 mænd med fremskreden prostatakræft.

De to canadiske og australske læger i spidsen for projektet har forsket meget i sammenhængen mellem motion og kræft. Lægerne mener, at den rette træning kan have lige så effektiv virkning som medicin hos de alvorligt syge patienter, og at det vil kunne forlænge patienternes liv med seks måneder.

torsdag den 26. maj 2016

Mohamed vil skabe et positivt billede af ghettoen

Det socialt udsatte boligområde Motalavej i Korsør, der også er med på den såkaldte ghettoliste fra udlændinge-, integrations- og boligministeriet, danner i dag rammen for et helt særligt cykelløb.

Løbet er arrangeret af den 19-årige professionelle cykelrytter Mohamed Mujel. Han cykler til dagligt for det italienske cykelhold Fly Cykling Team i A-ligaen, men har boet på Motalavej hele sit liv.

Begivenheden skal være med til at skabe et positivt billede af et kvarter, der ellers får meget negativ omtale, siger Mohamed Mujel.

- De skal se, at det ikke kun er ballade, der er her. Det er et ganske flot boligkvarter, som er meget almindeligt menneskeligt, siger han.

onsdag den 25. maj 2016

Kugledyner og gyngestole til demente i stedet for medicin

De gør noget i Skanderborg, som andre kommuner ikke gør. De doper ikke de demente med medicin.

I nogle kommuner er det op mod 30 procent af de demente, der får antipsykotisk medicin, viser nye tal fra Nationalt Videnscenter for Demens - i Skanderborg er det kun otte procent.

Det er det laveste tal i landet, og det glæder udviklings- og demenskonsulent i Skanderborg kommune Lisbeth Hyldegaard.

- Medicinen har bivirkninger og hjælper ikke på årsagen til, at en borger for eksempel er angst eller er udadreagerende. Det skal ikke dæmpes med medicin, hvad der heller ikke er etisk korrekt, mener hun.

tirsdag den 24. maj 2016

Ny opgørelse: København Kommunes køkkener er 88 procent økologisk

Fra at være spist af med færdigretter og dårlig fastfood får Københavns børn, unge, ældre og udsatte i dag hjemmelavede måltider, der er op til 90 procent økologiske. Det viser helt nye tal, som offentliggøres i dag.


23.maj

mandag den 23. maj 2016

Børnehave vil servere hundred procent økologisk mad

Morgenmåltidet står på havregrød, hjemmebagt brød med hjemmelavet syltetøj, mælk og yoghurt. Alt er økologisk, og det er ikke tilfældigt.

I Børnehaven Den Grønne Kastanje i København er maden 98 procent økologisk. Det giver sunde børn og glade forældre, siger leder af børnehaven, Jeanette Lundum:

Læs mere: Børnehave vil servere hundred procent økologisk mad | Hovedstadsområdet | DR

søndag den 22. maj 2016

Økologi er Danmarks nye vindmølleeventyr

Økologisk omlægning af Danmarks store landbrugs- og fødevaresektor er topscorer i Mandag Morgen rundspørge om, hvor fremtidens vækst skal komme fra. Generelt efterspørger de knap 4.000 respondenter i rundspørgen mere fokus på bæredygtighed i vækstdebatten.


lørdag den 21. maj 2016

Markant fald i kriminalitet i udsatte boligområder

Kriminaliteten i flere af de særligt udsatte boligområder er faldet markant, viser tal fra Rigspolitiet. Det skyldes en særlig indsats mellem politi, kommuner, boligselskaber og lokale beboere.



fredag den 20. maj 2016

Fire garnnøgler og en brille, tak!

En optiker, en fysioterapeut og en garnforhandler har slået pjalterne sammen og åbnet en spritny fælles butik i Stoholm i Viborg Kommune.

Sådanne butiksfællesskaber er en voksende tendens, fortæller brancheforeningen Dansk Detail. Særligt i de mindre byer, hvor kundegrundlaget er mindre.

- Så er der to eller tre, som deler de faste omkostninger i stedet for at en enkelt butik hænger på det hele.


17.maj

torsdag den 19. maj 2016

Tyredrab forbudt under spansk festival

I den spanske by Tordesillas afholdes der hvert år en kontroversiel festival, hvor horder af mennesker jagter en tyr, som de forsøger at slå ihjel med knive, stokke og lanser. Men nu må tyren ikke længere miste livet under jagten.

onsdag den 18. maj 2016

Bilister skifter til cyklen for at undgå myldretidstrafik

Mange synes, at bilen er vildt praktisk, når de skal pendle fra landet ind til byen. Men når bygrænser er passeret, bliver bilen træls, fordi den sidder fast i myldretidstrafikken.

Det problem gør Kolding Kommune noget ved. Kommunen har bygget to parkeringspladser med aflåst cykelskur i udkanten af byen. Meningen er så, at pendlere kan køre i bil det første stykke af vejen, og så hoppe på cyklen det sidste stykke.



tirsdag den 17. maj 2016

Din brugte ketchupflaske kan blive til diesel til din bil

I dag ryger den brugte ketchupflaske, husholdningsfolien og den tomme vandflaske typisk i skraldespanden eller til genbrug. I fremtiden kan plastik fra husholdningen måske være brændstoffet i din bil.

Produktionsteknologi-studerende Morten Foli fra Oddense ved Skive har netop vundet et legat på 40.000 kroner for en idé om et mobilt procesanlæg, der kan omdanne plastikaffald til dieselolie.



mandag den 16. maj 2016

PROFIL: Restaurant Moment - et nyt spisehus uden for kategori

Hvor er det befriende, når man ser en restaurant, som ikke ligner de andre. Et nyt spisested har set dagens lys. Ikke i Aarhus, men på Djursland. Nærmere bestemt på Friland, som ligger ved Rønde. Friland er en økolandsby, hvor beboere opfører eksperimenterende byggeri af natur- og genbrugsmaterialer. De ønsker at bygge med så lav miljøbelastning som muligt. Frilands tilblivelse skete i 2002, hvor Danmarks Radio og Steen Møller i fællesskab startede projektet. Det er netop Steen Møllers erfaringer, som har ført til den bygning, Restaurant Moment beboer. Moment videreudvikler den bæredygtige ånd til også at inkludere design og gastronomi.

torsdag den 12. maj 2016

Kriminaliteten styrtdykker blandt unge

Fingrene er blevet kortere hos de unge i Aarhus. Kriminaliteten blandt unge mellem 10 og 17 år er nemlig den laveste i nyere tid. Alene sidste år faldt antallet af sigtelser mod unge med 22 procent.

Kun 1,3 procent af aldersgruppen blev sigtet sidste år. Det forklarer vicepolitiinspektør Leif Benny Kristensen fra Østjyllands Politi. - Det er utroligt positivt, at vi har så gode ungdomsårgange, der finder helt andre ting at beskæftige sig med end at begå kriminalitet, siger han.



søndag den 8. maj 2016

Hjemmelavet mad giver ældre større appetit

Duften af hakkebøf, karbonader og hjemmebagt brød giver de ældre større appetit og rundere kinder.

Det seneste år har plejecentrene i Mariagerfjord Kommune kogt kartoflerne og stegt bøfferne tæt på de ældre, og det har fået beboernes body mass index - eller bare BMI - til at vokse.

Distriktsleder Hanne Virkmann er ikke i tvivl om, hvorfor de ældre tager på:
- Duften er kommet tilbage på plejecentrene. Beboerne kan se, hvad der sker i køkkenerne, og de kan være med til at bestemme, hvad vi skal spise.


6. maj

fredag den 6. maj 2016

Fynsk regnvand vækker international interesse

Det skal være slut med oversvømmede kloakker, kældre og andre kedelige følger af skybrud.

Det mener Middelfart Kommune, der i dag tager det første spadestik på anlægget, der hører til projektet ”Klimabyen”. Projektet går ud på at håndtere regnvandet, samtidig med at byen bliver grønnere og mere spændende at bo i. 

onsdag den 4. maj 2016

Helsingør vil udvinde 4.800 kg fosfor af spildevand

Nu skal der udvindes fosfor af Helsingør-borgernes spildevand. Forsyning Helsingør har netop indviet et nyt anlæg, leveret af Krüger, som efter planen skal kunne udvinde 4.800 kg fosfor af byens spildevand.

Dermed føjer Helsingør sig til rækken af byer med rensningsanlæg, som er begyndt at udvinde fosfor af spildevandet. Fosfor anvendes i kunstgødning og forventes at blive en global mangelvare.


4. maj

tirsdag den 3. maj 2016

VIDEO Tre religioner mødes og sød musik opstår

Hvis et band kan få noget smukt ud af forskellene i jødisk, kristen og muslimsk kultur, så kan man også gøre det andre steder i samfundet. Det mener medlemmerne af trioen Hudna, der består af Yossi Karutchi, Orhan Turan og Søren Bigum.
- Hvorfor skal vi altid tale om udfordringer og forskelligheder med en negativ klang, spørger Yossi Karutchi  

Læs mere: VIDEO Tre religioner mødes og sød musik opstår | Kultur | DR

mandag den 2. maj 2016

Børn og unge opfører sig historisk pænt

Danske børn og unge opfører sig historisk pænt, og antallet af kriminelle under 18 år fortsætter med at falde for niende år i træk. Det viser en årlig rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor.

I 2015 blev 0,9 pct. af alle 10-17-årige mistænkt eller sigtet for en straffelovsovertrædelse, og det er mere end en halvering i forhold til 2006.

Hvor Rigspolitiet i 2006 registrerede 25.125 mistanker og sigtelser mod børn og unge, var antallet i 2015 reduceret til 11.556.

søndag den 1. maj 2016

Får bekæmper hybenroser

Den genstridige hybenrose må godt bekæmpes med ukrudtsmidlet Roundup. Det har Naturstyrelsen netop dispenseret for. Men det er helt unødvendigt, mener Dansk Fåreavl, der i stedet anbefaler afgræsning af de invasive arter af rynket rose eller hybenrose.

På en strand nord for Køge har fåreavler Frank Hansen fra Rønnede indsat 200 får til bekæmpelse af hybenroser.